Du er kreativ

Nadia K Tokerud
2 min readFeb 26, 2018

--

Visste du det? At det neppe finnes et eneste menneske (eller vesen) på jorda uten kreativitet? En skulle kanskje ikke tro det, om man hører etter på hva folk vanligvis sier om kreativitet.

Her forleden så jeg en reklame om utstyr til bullet journals. «Alt du trenger er notatbok, penner og litt kreativitet». «Ja, ja og njaaaaei gjør du nå egentlig det?» tenkte jeg.

Vi skryter folk opp i skyene for å være kreative når vi ser de tegner, og maler og «er kunstneriske». Og når de legger sminke og styler hår på seg selv og andre. Og når de designer en kul plakat, tar noen råstilige bilder eller lager en blomsteroppsats som får deg til å måpe. «Skulle ønske jeg var så kreativ» sier vi ofte i møte med sånne.

Det vi ikke tenker på er alle timene som har gått med på å komme dit. Alle gangene stylisten skulle gjøre noe kult med øyeskyggen og endte opp med noe som ser mer ut som om du har fått en albue i trynet enn noe annet. Eller alle grisenesene som ble tegnet før illustratøren fikk teken på portretter. Eller de tusen ræva bildene som er tatt for hvert råstilige. Vi ser når noen skriver bra, men ikke alle ordene som liksom aldri klarte å bli plassert riktig.

Det er ingen som automatisk er veldig kreative. Og for å komme dit hvor folk vil kalle oss det trengs øving. Vi må lære oss å være udugelige.

Skulle du ønske du var så kreativ du og? Øv. Finn noen du liker og herm. Finn noen youtubevideoer eller meld deg på et kurs. Ta til deg tips fra alle som er villige til å gi. Lag noe, selv om det blir dritt. Lag noe fordi det blir dritt. Ikke tenk på å gjøre det bra nok for instagram. Ikke med en gang. Eller senere. Lag det for deg selv. Så finner du ut om du vil legge det ut en plass.

Og du, husker du på barneskolen, da alle kopierte maleriene til Munch i formingen? Det samme kan du gjøre som voksen. Finn folk å herme etter. Det er bra øvelse. Det lærer deg teknikker og trener hodet ditt på å kjenne igjen hvordan ting fungerer (Men du: ikke legg ut sånt og påstå det er noe du har funnet på. Det er ikke greit)

«Alt du trenger er en notatbok, penner og litt kreativitet» – piss meg i øret. Alt du trenger er en notatbok, penner og viljen til å gjøre. Kreativiteten er et villspor. Gjør noe selv om du ikke føler deg kreativ. Gjør noe spesielt når du ikke føler deg kreativ. Selv om det bare er å herme etter noe noen gjorde som du synes er fint.

Husk: Du er allerede kreativ

--

--

Nadia K Tokerud

Rambo var ei jente, sa de da jeg ble født. Så ble jeg en designer.