Du kommer neppe til å lese denne saken

Du kommer til å åpne den i en ny fane, for så å la den bli liggende der til du enten lukker den, eller legger den til i en eller annen form for bokmerker.

Nadia K Tokerud
4 min readJul 3, 2021

--

Photo by Eli Francis on Unsplash

Den blir liggende sammen med alle de andre interessante nettsidene du har tenkt å komme tilbake til. Alle de andre medium-artiklene som så halvveis interessante ut i feeden din. Facebookposten du har tenkt å svare på, lover. De tre nye brødristerne du vurderer opp mot hverandre. Den derre skikkelige gode oppskriften. Alle de viktige tingene du helt sikkert kommer til å se på, bare du får kommet til det.

Vi ljuger til oss selv.

Vi ser en lenke og forteller oss selv at denne tingen er interessant. Vi planlegger helt oppriktig å lese artikkelen, teste ut oppskriften, starte på hobbyen, kjøpe den genseren. Også står vi der, i et hav av browserfaner som er så smale at du så vidt ser de er faner. Og hva skjer når vi går gjennom? Halvparten er gamle nyhetssaker, nettsider som ikke eksisterer lengre, bekreftelse på et nyhetsbrev du ikke kommer til å lese (de ga deg en rabattkupong du ikke kommer til å bruke, så da er det greit), flere saker om noe du vet mer om enn alle artikkelforfatterne til sammen, nettsider til events som var over for lenge siden, og så videre.

Jeg prøver hele tiden å overbevise meg om at jeg er skikkelig flink når jeg har lest en artikkel eller lukket et vindu med google maps oppe for en eller annen adresse jeg vurderte å dra til for tre måneder siden. Også tenker jeg ikke over at mens jeg har gjort det har jeg også funnet fire nye ting jeg har veldig lyst til å lese.

Sist jeg tok en opprensking var ved juletider. Det vil si, hele laptopen frøs så hardt at jeg mistet alle tabbene jeg hadde oppe. Det var sikkert flere måneder med gode intensjoner rett i dass. Nå er vi her igjen, med et halvt års gode intensjoner og overmot og “har vært flink til å lukke altså, lover”. Hva er resultatet, spør du? 180 tabber med ting som ikke var viktige nok til å gjøre ferdig der og da, eller i det hele tatt før nå.

Konmari — “har du virkelig tenkt å lese/se/kjøpe denne?”-edition

Drit i nyttårsløfter. Du har ikke tid til å røske tak i ting ved nyttår. I år innfører jeg sommerferiemål. 180 tabber skal ned til 0 innen 1. august.

Før jeg virkelig starter er det lurt å ta en grovsortering for å se hvor mye jeg kan fjerne med en superenkel “does it spark joy?” — eventuelt “er denne nyttig?”

Mye er googlesøk, info om korona, nettbutikker, ting jeg har tenkt å dra på, humor og kronikker og nyhetssaker som var aktuelle for flere uker og måneder siden. Etter å ha kvittet meg med alt av sånt rask er vi nede i “bare” 130 tabs og jeg har funnet noen røde tråder i hva jeg har vært interessert i det 7siste halve året.

  • 25 av tabbene er direkte relatert til teknikker og tips for å gjøre gode brukertester og andre former for brukerinnsikt.
  • 19 tabber handler om å jobbe i tverrfaglige team og forskjellige prosesser som kan gjøre prosessen fra idéskaping til ferdig utviklet og lansert produkt smidig. Inkludert artikler om hvordan man kan få UX til å fungere godt i agile-prosesser.
  • 13 tabber handler om navigasjon (og testing av dette). Kanskje ikke så rart, ettersom mye av det siste halvåret mitt har handlet om global navigasjon.
  • 13 tabber handler om universell utforming. Noe som burde være en selvfølge om man jobber med digitale tjenester i dag. Eller i det hele tatt ting som skal brukes av andre enn deg.
  • 10 tabber handler om forholdet mellom psykologi og design. Et spennende tema som jeg oppriktig talt mener flere bør interessere seg for.
  • 9 tabber var bøker. Noen av dem duplikater. Tre av dem gratis onlineversjoner av bøker jeg faktisk har lyst til å lese. Dette kan holde hardt.

Jeg fant også et tema som fikk meg til å flire litt.

15 tabber var artikler om lesemønster. Hvorfor leser ikke folk artiklene de åpner? Har det noe å si å legge inn hvor lang tid en tekst vil ta å lese? Har progressbarer noe nytte? Hvordan kan man egentlig regne ut lesetid? Visstnok leser folk lengre saker på mobil, også burde du skrive mer for langlesing.

Nå som jeg har brukt en kveld på å kategorisere lenker gjenstår det bare å se hvor langt jeg kommer på en måned. Det kan jo hende at jeg heller vil ta fatt på de 193 artiklene som ligger i leselista mi på Medium…

For å runde av kan jeg by på et par nye tabs til deg:

God sommer!

--

--

Nadia K Tokerud

Rambo var ei jente, sa de da jeg ble født. Så ble jeg en designer.