Om det å brenne

Nadia Tokerud
3 min readJan 9, 2018

“Hva brenner du for?” spør de. “Vi søker etter en som brenner for…” står det i stillingsannonser. “Hun brant lyset i begge ender” sier man, forklarende. “Han brant rett og slett ut”, sier man, medfølende.

Hver gang jeg leser en stillingsannonse som leter etter folk som brenner for faget sitt stopper jeg opp litt. Samme gjelder hver gang jeg leser en eller annen selvhjelpsguru eller en sånn som har “klart det” komme med rådet “finn noe du brenner for”. Så kommer de som leter etter jobb. De snakker om at de “virkelig brenner for” en ting som burde være opplagt at man bryr seg om.

Jeg har sagt det nok ganger selv. Jeg brenner for brukerne. Jeg brenner for godt design. Jeg brenner for å kunne lage gode løsninger. Selvfølgelig gjør jeg det. Og selvfølgelig brenner du for gode kundeopplevelser. For at ting skal virke. For å lage ting som er gøy å jobbe med. Hvem gjør ikke det?

Hva slags brann?

Det finnes mange måter for en flamme å brenne, men flammen trenger fór. Når jeg leser stillingsannonser ser jeg nesten for meg at de leter etter en som brenner som et bål på stranda på St.Hans. En eneste massiv ild som varmer alle rundt seg. Som du kan grille pølser og marshmallows på. Eller kanskje de ser etter en fakkel? Eller et stearinlys? Eller forventer de kanskje OL-ilden? Kan det hende at de venter på en som kommer inn på jobbintervjuet mens hen synger på “Se ilden lyse?”

Brenn som en peis

Om du skal brenne, brenn som en peis. En peis holder deg varm. Ilden må mates med en vedkubbe nå og da. Det kan være sterke flammer, eller det kan hende det ulmer litt. Innimellom brenner flammene ut, men da kan man tenne peisen igjen. En peis har en oppgave. Den skal gjøre livet til de rundt litt mer behagelig, og de rundt har som oppgave å holde ilden i gang.

Sånn er det med deg og. Du bør være en plass der du kan bidra med noe. Du trenger ikke være helt superinteressert og gira hele tiden (sånne er uansett litt slitsomme å ha med å gjøre i lengden), men du bør ha en viss interesse. Så er det jobben til de rundt deg å hjelpe til med å holde ilden i gang. For å fortsette å brenne trenger du gode, kritiske tilbakemeldinger (både ros og ris). Du trenger faglig input. Du trenger å kunne eksperimentere litt, selv om det ikke nødvendigvis er direkte relevant til det du egentlig jobber med. Også trenger du friminutt. Vi trenger alle å lufte oss litt innimellom.

Kjære arbeidsgivere

Tenk litt over hvilken type brann dere vil se hos folk. Og hvor viktig brannen er. Trenger dere en som koser seg med å gjøre det dere trenger, eller vil dere helst bli fångad av en stormvind?

Kjære deg som prøver å finne flammen din

Husk at det er en forskjell på å brenne og å brenne ut. Finn noe du er interessert i. Som du kan tenke deg å bli bedre på. Som du bryr deg om. Kall det å brenne om det hjelper deg, men gjør deg selv en tjeneste og slapp av innimellom. Ingen vinner på at du brenner deg ut. Du er mer nyttig på lang sikt om du er en varm peis enn om du er et St.Hans-bål.

Husk at det er lov å ikke føle at du brenner. Bare finn noe du liker å gjøre, og som du gjerne kan gjøre fem dager i uken, selv om du har en dårlig dag der motivasjonen er helt på bunn. Noen dager brenner du, andre dager ikke. Og det er helt greit.

--

--